Zupa z boczniaków

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka, prosta i lekka zupa na rozgrzanie. Boczniki w roli głównej. Z nutą indyjską za sprawą curry.

  • 30 min

Składniki:

  • 20 dkg boczniaków
    2 marchewki
    1 pora
    1 cebula
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżeczka curry indyjskie
    szczypta kurkumy
    1/2 litra bulionu warzywnego
    papryka słodka
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    masło klarowane

Zupa z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchewka i seler pokrojone 1. Marchewki, seler obieram i kroję w paski. Por kroję w krążki. Cebule obieram i drobno kroję.
  • warzywa gotowane w wywarze 2. Boczniaki myję, osuszam i kroję w paski. Na patelni na maśle przesmażam cebulę. Dodaję por i dalej przesmażam, marchew, seler. Dolewam bulion dodaję liście laurowe, ziele. Warzywa gotuję chwilę pod przykryciem.
  • boczniaki dodane do zupy 3. Na końcu dodaję boczniaki i gotuję dalej aż grzyby będą miękkie. Na końcu dodaję paprykę słodką, sól, pieprz, kurkumę, curry indyjskie. Zupę podaję z natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy