Zupa z boczniaków

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna i pachnąca grzybami zupa

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 litra wywary drobiowego
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    1 seler korzeniowy
    4 ziemniaki
    kilka boczniaków
    kubeczek śmietany kremówki
    sól
    pieprz
    oliwa
    świeży koperek

Zupa z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dożych oczkach, boczniaki kroimy w kostkę, wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie. Wywar zagotowujemy, dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziamniaki i gotujemy aż będą miękkie.Następnie do zupy dodajemy podsmażone warzywa,dolewamy śmietankę, całość zagotowujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy posypana posiekanym koperkiem.

Porady

Zupa jest równie pyszna jeśli pominiemy ziemniaki i podamy ją z drobnym makaronem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy