Zupa z białej fasoli (z puszki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać wodę, lekko posolić, dodać kostkę warzywną, postawić na wolnym ogniu. W tym czasie pokroić oczyszczone: ziemniaka - w kostkę, marchewki - w plastry, pietruszkę - przekroić wzdłuż, seler - dodać w kawałku, 1/4 przygotowanego pora. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cząber, lubczyk, słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić resztę pora (można dodać odrobinę soli - według uznania), wsypać łyżkę mąki kukurydzianej, wymieszać. Wsypać do gotującej się zupy, wymieszać, pogotować przez chwilę. Zupę na talerzu można ozdobić natką pietruszki i łyżeczką śmietanki. Smacznego!
Komentarze