Zupa z białych szparagów

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zupa szparagowa to chyba po wersji saute najbardziej popularne danie z tego smacznego warzywa. Moja jest kremowa, gęsta i pyszna. Polecam.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów (1kg)
    Korzeń pietruszki
    duża cebula
    pól dużego selera
    Łyżka masła
    100ml śmietanki słodkiej 12%
    Sól
    Biały pieprz

    2-3 kromki chleba
    2 łyżki masła klarowanego

Zupa z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z białych szparagów 1. Szparagi dokładnie obieramy. Obierki zalewamy wodą i gotujemy około 20-25 minut. Odcedzamy. Szparagi przekrawamy na pół i gotujemy w przygotowanym wcześniej wywarze dodając obrane i pokrojone pietruszkę i seler oraz cebulę w całości. Po około 5-6 minutach wyciągamy kilka szparagów do dekoracji. Warzywa gotujemy do miękkości. Wyciągamy cebulę. Resztę miksujemy na gładko. Dolewamy śmietanki oraz masło. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem.
  • Zupa z białych szparagów 2. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy grzanki na złoto.

    Zupę dekorujemy grzankami i odłożonymi szparagami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy