Zupa z brukselką

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

Koniecznie poczytajcie na temat brukselki, wszak jesteśmy w UE , nieprawdaż? Wyrazista i z charakterem zupa dietetyczna. Ta mała urocza kapustka zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów !

  • 30 min

Składniki:

  • Proporcje na 4 osoby:

    pół kilograma brukselki
    około 15 dkg pora (białej części)
    10 dkg pomidorków kandyzowanych lub tyle samo żurawiny
    szklanka pokrojonych w zapałki warzyw (marchew,pietruszka)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1.5 l rosołu (może być z kostki)
    papryczka chili do smaku opcjonalnie , sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się rosołu włożyć warzywa, gotować 15 minut.
    Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w ćwiartki lub połówki brukselkę, jeżeli są maleńkie główki włożyć całe, dodać pomidorki lub żurawinę oraz odrobinę papryczek chili ( uważać ,by ostrość papryki nie zdominowała smaku zupy) i doprawić pieprzem i solą. Smażyć chwilkę uważając , by nie przypalić główek brukselki. Po czym dodać do zupy, podgotować 5 minut i podać z dodatkiem grzanek z bułki .
    Zupę robi się bardzo szybko, zjeść można bez wyrzutów sumienia bardzo dużo .

Porady

uważać ,by ostrość papryki chili nie zdominowała smaku zupy, nie przypalić składników, tylko lekko zrumienić. Wszystkie składniki, gotować krótko, brukselka powinna być chrupiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować