Zupa z brukselki

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Miałem ochotę na brukselkę ,konkretnie na zupę. Poszperałem i znalazłem przepis sprzed 1930 roku. Powiem tylko tyle...Polecam!

  • 60 min

Składniki:


  • 1 kg brukselki
    1 l rosołu drobiowego
    250 g boczku wędzonego
    2 marchewki
    pietruszka
    mały seler
    por (biała część)
    cebula
    3 średnie ziemniaki
    50 g wędzonej słoniny
    łyżka mąki
    szczypiorek
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzyny ,cebulę ,wędzonkę ,pokrojone w dużą kostkę ziemniaki ,pora pokrojonego w krążki i oczyszczoną brukselkę gotujemy przez 30 min. Wędzonkę i warzywa wyjmujemy. Marchew i seler kroimy w kostkę ,brukselkę i cebulę blendujemy z wywarem. Na patelni robimy zasmażkę ze słoniny i mąki. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. Marchew ,seler ,boczek kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami ,porem i gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować