Zupa z brukselki z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 750 g brukselki
    1 l bulionu mięsnego
    100 g filetu z kurczaka
    150 g gęstej śmietany
    Sól i pieprz
    Gałka muszkatołowa
    50 g parmezanu
    1 papryczka chilli

Zupa z brukselki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyścić ,opłukać ,głąby naciąć ma krzyż. Bulion zagotować ,włożyć brukselkę i gotować ok. 40 min.
    Kilka brukselek wyjąć z bulionu ,listki porozdzielać i odłożyć. Pozostałą brukselkę zmiksować z bulionem.
    Mięso pokroić w paski ,razem ze śmietaną dodać do zupy i krótko gotować. Zupę doprawić solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.
    Parmezan zetrzeć. Papryczkę pokroić w drobną kostkę. Gorącą zupę wlać do talerzy ,każdą porcję posypać kostkami chilli i startym serem ,ozdobić listkami brukselki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy