Zupa z grzybami shiitake

4.5 (181 ocen)

To idealna propozycja na błyskawiczny obiad. Zupa jest dosyć delikatna, ale całkiem sycąca - jajka i makaron robią swoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne! Inspiracja był przepis znaleziony na stronie Piotra Adamczewskiego

Składniki:

  • 4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki)
    10 dag świeżych grzybów shitake,
    1 - 2 jajka,
    200 g kapusty pekińskiej,
    1 łyżka siekanej zielonej kolendry,
    szczypta ostrej papryki,
    60 g makaronu soba
    kiełki do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z grzybami shiitake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Grzyby opłukać, odkroić twarde ogonki. Kapelusze pokroić w cienkie paseczki. .Jajko lekko ubić w kubeczku. Kapustę pokroić na cienkie paski.
  • 2. Zagotować rosół z ostrą papryką, dodać pokrojone grzyby i gotować ok 5 minut, dodać kapustę i gotować jeszcze minutę.
  • 3. Zaraz po dodaniu kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane jajka. Mieszać aż jajka zetną się, tworząc nitki.
  • 4. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją.
  • 5. Do misek nałożyć porcję makaronu, zalać zupą, posypać siekaną kolendrą, dodać kiełki. Podawać od razu, bardzo gorącą.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kolendra Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować