Zupa z dyni, papryki i pomidorów

4.49 (196 ocen)

Zapraszam na aromatyczną i wyrazistą zupę z dyni.

Składniki:

  • Składniki:
    1 mała dynia hokkaido (1-1,5 kg)
    3 szalotki
    1 puszka pomidorów
    1 czerwona papryka
    pół litra bulionu warzywnego
    1 główka czosnku
    pół papryczki chili
    oliwa
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki (w proszku)
    świeży tymianek
    prażone pestki z dyni
    kilka łyżek kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni Krem

Zupa z dyni, papryki i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy na mniejsze części, wydrążamy pestki, obieramy ze skóry. Kiedy już ją pokroimy, trzeba ją wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, posolić, skropić oliwą. Na blasze układamy także ściętą, całą główkę czosnku oraz kawałki wydrążonej z pestek papryki. Czosnek i paprykę pieczemy ok. 30 minut a dynię do 1 godziny.
  • 2. W tym czasie siekamy szalotki oraz papryczkę. Podsmażamy je przez chwilę na oliwie, tak żeby się delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Potem dodajemy upieczoną dynię, paprykę, pomidory z puszki oraz wyciśnięty i upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut.
  • 3. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, mieloną papryką. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem oraz przecedzamy na sitku. Zupę nalewamy do misek, skrapiamy śmietaną, tymianek oraz prażone pestki z dyni. Zupa ma wyrazisty smak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Dynia Papryka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować