Ktokolwiek ją jadł nie odgadł jej głównego składnika, ale zapewniam, że jest pyszna i również bardzo smakowała częstowanym. Jakież było ich zdziwienie, kiedy dowiadywali się, że to zupa dyniowa;-)
Dla 6 osób
Składniki:
1,5 kg dyni pokrojonej w kostkę,
2 litry bulionu,
2 cebule pokrojone w kostkę,
chlust oliwy z oliwek,
2-3 łyżki śmietany 18% tł.(można więcej),
1 paczka mrożonego groszku,
1 papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę,
Kilka kropel tabasco, sól, pieprz,
Kilka suszonych grzybków + 1 liść laurowy,
1 ostra papryczka chilli,
1 łyżka masła.
Zupa z dyni po bawarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podsmażyć na oliwie cebulę, dodać dynię i chwilę dusić razem. Zalać bulionem, dodać grzybki i liść laurowy,ostrą papryczkę chilli i gotować 20 minut. Następnie wyjąć listki i wszystko zmiksować, dodać groszek i paprykę, gotować 10 minut. Doprawić tabasco i innymi przyprawami. Na koniec dodać masło i dolać śmietanę.
Komentarze