Przepis znaleziony w Tele Tygodniu (mój jest jego modyfikacją)
30 min
Składniki:
ok. 8 szklanek domowego bulionu drobiowego,
450 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona),
100 g szynki (opcjonalnie),
kilka małych ziemniaków,
2 marchewki,
cebula,
mały por (zielona część),
pół małej cukinii (opcjonalnie),
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, koperek, natka pietruszki
Zupa z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pozostałe warzywa (oprócz fasolki) obrać, pokroić na małe kawałki. Jarzyny przesmażyć na oliwie, aż zmienią kolor, zalać je domowym bulionem i wrzucić fasolkę. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną i przesmażoną wcześniej szynkę. Doprawić i posypać ziołami.
Komentarze