Zupa z kalarepki i soczewicy

0 (0 ocen)

Gęsta, smaczna i pożywna zupa w sam raz na listopadowe dni

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
    1 spora kalarepka
    pęczek dymki z cebulkami
    15 dag czerwonej soczewicy
    łyżka oleju lub oliwy
    1,5 kostki bulionowej z kurczaka
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kalarepki i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i kalarepkę obrałam, opłukałam, osuszyłam i pokroiłam: marchew w półplasterki, kalarepkę w dość grube słupki. Dymkę opłukałam, otrzepałam z wody i pokroiłam w plasterki białą część (cebulki), zieloną odkładając na później.
  • 2. Na rozgrzany olej wrzuciłam marchew i kalarepkę, a po trzech minutach dołożyłam do nich pokrojoną dymkę. Smażyłam razem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Soczewicę opłukałam na sicie i dodałam do warzyw po 10 minutach smażenia. Całość zalałam 5 szklankami wrzątku (1,25 l) i włożyłam kostki bulionowe.
  • 3. Gotowałam na wolnym ogniu ok. 20 minut. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie soczewica rozpadła się, a warzywa pozostały apetycznie chrupkie.
  • 4. Na talerzach posypałam zupę posiekanym szczypiorem z dymki.
  • 5. Mąż spałaszował zupę z ryżem na sypko, a ja ze świeżą kajzerką, ale doskonale smakuje również bez dodatków.

Porady

Zamiast kostki bulionowej, można użyć domowego bulionu z kurczaka, zupa będzie jeszcze smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dymka Kalarepa Marchewka Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować