Gęsta, smaczna i pożywna zupa w sam raz na listopadowe dni
Składniki:
2 średnie marchewki
1 spora kalarepka
pęczek dymki z cebulkami
15 dag czerwonej soczewicy
łyżka oleju lub oliwy
1,5 kostki bulionowej z kurczaka
sól
pieprz
Zupa z kalarepki i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i kalarepkę obrałam, opłukałam, osuszyłam i pokroiłam: marchew w półplasterki, kalarepkę w dość grube słupki. Dymkę opłukałam, otrzepałam z wody i pokroiłam w plasterki białą część (cebulki), zieloną odkładając na później.
2.Na rozgrzany olej wrzuciłam marchew i kalarepkę, a po trzech minutach dołożyłam do nich pokrojoną dymkę. Smażyłam razem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Soczewicę opłukałam na sicie i dodałam do warzyw po 10 minutach smażenia. Całość zalałam 5 szklankami wrzątku (1,25 l) i włożyłam kostki bulionowe.
3.Gotowałam na wolnym ogniu ok. 20 minut. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie soczewica rozpadła się, a warzywa pozostały apetycznie chrupkie.
4.Na talerzach posypałam zupę posiekanym szczypiorem z dymki.
5.Mąż spałaszował zupę z ryżem na sypko, a ja ze świeżą kajzerką, ale doskonale smakuje również bez dodatków.
Porady
Zamiast kostki bulionowej, można użyć domowego bulionu z kurczaka, zupa będzie jeszcze smaczniejsza.
Komentarze