Kapusta i soczewica to dla mnie nietypowe połączenie. Zupa jednak wyszłam smaczna na tyle, że na jednej porcji się nie skończyło :)
Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
1/4 główki kapusty
2-3 duże marchewki
biała część pora
2 papryki, czerwona i żółta
kawałek selera
2l wywaru warzywnego lub wody
1 liść laurowy
sól, pieprz
Zupa z kapustą i zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy na sitku. Odstawiamy.
Warzywa obieramy, kroimy drobno. Przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy. Zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze