Zupa z kukurydzy z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

lekka pyszna zupka

  • 45 min

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 pietruszka
    3 cm pora
    1 pierś z kurczaka ok. 300 g
    1 płaska łyżeczka soli
    3/4 puszki kukurydzy konserwowej
    1250 ml wody

Zupa z kukurydzy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś umyć i oczyścić z nie ładnych części. Przekroić na 2-3 kawałki aby szybciej się gotowała. Włożyć do garnka, zagotować. Pamiętać o zbieraniu szumowiny z powierzchni. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach. Pokrojonego w małą kostkę pora przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Warzywa dodać do garnka, posolić do smaku i ponownie zagotować. Gotować do miękkości składników. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do zupy. Po raz ostatni zagotować. Zdjąć z ognia i wyjąć pierś, ostudzić. Zimną podzielić na włókna i dodać do zupy. Podawać gorące. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy