Zupa z kurek z ziemniakami i grzankami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Klasyczna zupa kurkowa podawana jest u nas z dodatkiem ziemniaków, odrobiny śmietany, a dla ładnego koloru ma dodatek soku marchwiowego

  • 30 min

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    1/2 łyżki oliwy
    1 cebula
    250 g kurek
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    4 ziemniaki
    1 marchewka
    1 litr rosołu, bulionu drobiowego lub warzywnego
    1/2 szklanki soku marchwiowego
    1/4 szklanki słodkiej śmietanki
    natka pietruszki

Zupa z kurek z ziemniakami i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę oskrobać, umyć i pokroić w plasterki. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać posiekane kurki, oprószyć je mąką, która zagęści zupę i chwilę prażyć. Wlać gorący rosół, dodać ziemniaki, marchewkę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować ok. 15 minut aż ziemniaki i marchewka zmiękną. Wlać sok marchwiowy, śmietankę i doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Zupę z kurek rozlać do miseczek i posypać posiekaną natką pietruszki, podawać np. z dodatkiem grzanek.

Porady

Kurki nie lubią wody, dlatego najlepiej je oczyścić ze ściółki za pomocą specjalnego pędzelka do grzybów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy