Zupa jabłkowa smaczna, aromatyczna rozgrzewająca.Jej wygląd może mylić, ale smak zniewala.Gdy ją przygotujesz to w smaku się rozkoszujesz.Delikatna z nutą pikanterii, głód zaspokoi.Będzie idealna w zwykły dzień jak i w czasie Świąt
1 godz. 5 min
Składniki:
1,5 kg mięsa gulaszowego
6-7 dużych jabłek
400ml cydru lub soku jabłkowego 100%
woda
olej
sól
pieprz
pieprz cayenne
majeranek
1.Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
Przesmażamy na oleju.
Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą
tak aby je przykryć.
Dwa jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dokładamy do mięsa.
Dusimy na pół miękko.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy cydr/sok oraz jabłka umyte, obrane i pokrojone na ćwiartki.
Dusimy do miękkości.
W między czasie doprawiamy do smaku majerankiem i pieprzem cayenne.
Podajemy na ciepło.
Smacznego
Komentarze