Zupa z jarmużem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.

  • 40 min

Składniki:


  • 100 g jarmużu
    cebula
    1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny)
    por
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżeczka masła klarowanego
    kilka ziemniaków
    ząbek czosnku
    100 ml przecieru pomidorowego
    100 g chorizo w plasterkach
    3 ziarenka ziela angielskiego
    sól ,pieprz

Zupa z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z jarmużem 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle ,dodajemy oliwę pokrojonego w piórka pora i pokrojone w kostkę ziemniaki ,dusimy kilka minut a następnie wrzucamy posiekany czosnek ,oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy. Warzywa zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy.
    Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy