Zupa z leśnych grzybów

0 (0 ocen)

pyszna zupa z leśnych grzybów...serdecznie polecam

Składniki:

  • 1 dramstik lub skrzydełko
    marchewka, pietruszka, kawałeczek selera
    ząbek czosnku
    pół cebuli
    250 g grzybów
    sól, pieprz, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
    ugotowany makaron (ok 120 g świderki)

Zupa z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować bulion z dramstikiem, marchewką, selerem, pietruszką, ząbkiem czosnku. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
    Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i szklimy ok 4 minuty. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i przesmażamy 5 min. Gdy warzywa są miękkie wywar odcedzamy. Solimy i pieprzymy. Dodajemy cebulkę z grzybkami i gotujemy ok 15 min. Podajemy z ugotowanym makaronem i śmietanką 18 lub 30. Do zupy możemy dodać pokrojoną marchewkę z wywaru.

Porady

Porcja na 3-4 osoby

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy