pyszna zupa z leśnych grzybów...serdecznie polecam
Składniki:
1 dramstik lub skrzydełko
marchewka, pietruszka, kawałeczek selera
ząbek czosnku
pół cebuli
250 g grzybów
sól, pieprz, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
ugotowany makaron (ok 120 g świderki)
Zupa z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować bulion z dramstikiem, marchewką, selerem, pietruszką, ząbkiem czosnku. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i szklimy ok 4 minuty. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i przesmażamy 5 min. Gdy warzywa są miękkie wywar odcedzamy. Solimy i pieprzymy. Dodajemy cebulkę z grzybkami i gotujemy ok 15 min. Podajemy z ugotowanym makaronem i śmietanką 18 lub 30. Do zupy możemy dodać pokrojoną marchewkę z wywaru.
Komentarze