Przepis dostałam od znajomej, moja 3 letnia córeczka nie jada grzybów ale tą zupkę bardzo chętnie zjada.
60 min
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
2 liście młodego selera
pół pora
4 duże ziemniaki
mały słoiczek pieczarek marynowanych
serek topiony pieczarkowy
pęczek świeżej natki pietruszki
sól
pieprz
maggi
Zupa z marynowanych pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z warzyw (marchewki, pietruszki, pora i liści selera) i skrzydełek ugotować 2,5 litra bulionu. Marchewkę i pietruszkę wyjąć gdy będą miękkie i podusić widelcem, wrzucić z powrotem do zupy. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Następnie dodać pieczarki wraz z zalewą oraz rozdrobniony serek topiony. Gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Podawać ze świeżo pokrojoną natką pietruszki.
Porady
W wersji dla mięsożerców można mięso ze skrzydełek oddzielić od kości i dodać do zupy.
Komentarze