Zupa z młodej kapusty włoskiej

0 (0 ocen)

Kapuśniak z młodych warzyw.

Składniki:

  • 1/2 główki większej młodej kapusty włoskiej (600g)
    1 kg młodych niezbyt dużych ziemniaków
    300 g młdej marchewki
    1 pęczek szczypiorku
    1 pęczek natki pietruszki
    5 szklanek bulionu warzywnego
    3 łyżki masła
    100 g koncentratu pomidorowego
    około 400 g jogurtu naturalnego
    sok z 1 cytryny
    2 - 3 łyżeczki cukru
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa z młodej kapusty włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z młodej kapusty włoskiej 1. Marchewkę oskrobać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Wrzucić do garnka z rozpuszczonym masłem, dodać posiekany szczypiorek - smażyć 5 min.
  • Zupa z młodej kapusty włoskiej 2. Kapustę poszatkować i dołożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać koncentrat, sok z cytryny, cukier - doprowadzić do wrzenia i gotować 10 min. Po tym czasie dołożyć oskrobane ziemniaki (w całośći, ewentualnie pokrojone w większą kostkę). Gotować do miękkości warzyw (15 - 20 min). Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotową zupę doprawić do smaku. Każdą porcję zabielić 2 - 3 łyżeczkami jogurtu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować