Zupa z soczewicy na piwie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 250 g soczewicy
    1/2 l ciemnego piwa
    100 g bekonu
    1 cebula
    1,2 l bulionu mięsnego
    1 liść laurowy
    Włoszczyzna
    1/2 kg ziemniaków
    1 puszka krojonych pomidorów
    Sól ,pieprz
    Ostra mielona papryka
    2 łyżki czerwonego octu winnego

Zupa z soczewicy na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalać piwem na 3 godz. Bekon pokroić w kostkę ,podsmażyć ,dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze chwilę. Całość przełożyć do garnka ,zalać piwem z soczewicy oraz bulionem. Włożyć liść laurowy ,dotować 50 min. Dodać pokrojoną w słupki lub kostkę włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki ,pomidory razem z zalewą ,przyprawić solą ,pieprzem i papryką. Gotować jeszcze ok 20 min. Na koniec dodać ocet ,wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy