zupa z soczewicy i marchewki

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Smaczna, gęsta i pożywna zupa. A marchewka dodaje jej odrobiny słodkości.

  • 30 min

Składniki:

  • -bulion warzywny 1 litr
    - szklanka czerwonej soczewicy
    - 1 duża marchewka
    - przecier pomidorowy
    - 1 cebula
    - 2 ząbli czosnku
    - łyżeczka curry
    - łyżeczka słodkiej papryki
    - sól, pieprz
    - 2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicy i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę dobrze opłukać. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek, po chwili dorzucamy startą marchewkę. Wszystko mieszamy dodając łyżeczkę curry. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Zalewamy bulionem i dodajemy soczewicę oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, pieprzem i solą. Gotujemy prze ok 20 minut.
    Podajemy z bagietką ziołową, czosnkową lub zwykłą.

Porady

Jeśli chcemy, możemy do tej zupy dodać zioła np. bazylię, oregano lub mieszankę ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować