Zupa z soczewicy z makaronem

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ma same zalety. Jest sycąca i pyszna, a jej przygotowanie nie zabiera wiele czasu.

Składniki:

  • 30 dag marchewki
    łodyga selera naciowego
    1 i 1/3 szkl. czerwonej soczewicy
    średnia cebula
    4 ząbki czosnku
    1,5 l bulionu warzywnego
    małe op. śmietany 18-proc.
    15 dag drobnego makaronu
    sól
    pieprz
    słodka mielona papryka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicy z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchewki
    i selera kroimy w plastry. W rondlu rozgrzewamy olej, wsypujemy warzywa i mieszając, smażymy 5 minut.
  • 2. Do warzyw wsypujemy soczewicę i wlewamy wrzący bulion. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu bez przykrycia.
  • 3. Zupę miksujemy, mieszamy ze śmietaną i podgrzewamy. Doprawiamy do smaku. Wkładamy makaron. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy
    natką i papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować