Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

4 (1 ocen)

  • 60 min

Lubię zupy gęste, tresciwe i zdrowe. Ta zupa spełnia wszystkie 3 kryteria i jest pyszna!

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 litr bulionu warzywnego
    - 1 szklanka czerwonej soczewicy
    - 1 marchew starta na grubej tarce
    - puszka mleka kokosowego
    - szkalnka passaty (lub pomidorów z puszki)
    - ząbek czosnku
    - pół łyżeczki kuminu rzymskiego (jeśli nie lubimy możemy pominąć)
    - olej
    - sól, pieprz, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju dodajemy nasiona kuminu i przez 30 sekund rumienimy. Dodajemy posiekany czosnek. Gdy się delikatnie podsmaży dodajemy passatę. Po 5 minutach dodajemy marchew i soczewicę. Zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż soczewica zmięknie - ok. 40 minut. Doprawiamy. Dodajemy mleczko. Gdy ponownie się zagotuje zdejmujemy z ognia. Podajemy z posiekaną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować