Zupa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Moja pierwsza przygoda z soczewicą. Uważam ją za bardzo udaną.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 400 g zielonej soczewicy
    3 cebule
    4 ziemniaki
    4 ząbki czosnku
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    2 szklanki wody
    2 łyżki oleju
    szczypta cukru
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie

Zupa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namoczyć na 30 minut.
  • 2. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Wlać przecier pomidorowy, odsączoną soczewicę i wodę. Gotować 40 minut na wolnym ogniu. W połowie czasu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • 3. Doprawić według uznania solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi.

Porady

Zupa jest gęsta można wlać więcej wody. Do zupy można dodać wędlinę lub podduszone mięso.

Komentarze

Podobne przepisy