Zupa z soczewicą, makaronem i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ta zupa jest bardzo pyszna,rozgrzewająca i syta.Taka w sam raz na chłodne dni.Podajemy bardzo gorącą.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 duża pietruszka
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    5 łyżek czerwonej soczewicy
    2 garście makaronu
    20 dag boczku wędzonego
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    koperek według uznania
    suszona natka pietruszki według uznania
    1 łyżka masła
    4 szklanki bulionu warzywnego

Zupa z soczewicą, makaronem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę i czosnek obieramy,następnie razem z boczkiem kroimy w kosteczkę.
    Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy.
  • 2. W garnku roztapiamy masło,wrzucamy cebulę,czosnek i boczek,chwilę przesmażamy,następnie wrzucamy pietruszkę i jeszcze chwilę przesmażamy.Następnie wlewamy gorący bulion,dodajemy soczewicę i gotujemy do miękkości.W połowie gotowania wrzucamy makron i gotujemy.
  • 3. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,koperkiem i pietruszką.Podajemy bardzo gorącą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy