Kolorowa i smaczna zupa na bazie soczewicy i kukurydzy z dodatkiem papryki. Zupa jest oczywiście niskokaloryczna:)
Składniki:
70 g czerwonej soczewicy
2 marchewki -180 g
1 pietruszka- 40 g
1 czerwona papryka- 90 g
2 kolby kukurydzy- 150 g
½ cebuli
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1250 ml wody
Sól
Zupa z soczewicą i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę opalić. Marchewkę i pietruszkę obrać. Pokroić w cienkie krążki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić warzywa korzeniowe. Zeszklić je delikatnie i dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Razem podsmażyć 2 minuty i zalać wodą. Zagotować. Wrzucić opaloną cebulę.
2.Z kolb kukurydzy odkroić ziarna i razem z opłukaną soczewicą wrzucić do zupy i gotować do miękkości wszystkich składników. Doprawić do smaku solą. Dodać koncentrat i dobrze go połączyć z zupą, zagotować. Zdjąć z ognia, smacznego!
Komentarze