Zupa z soczewicą, papryką i pieczarkami

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Dość pikantna i dlatego skutecznie rozgrzewająca zupa z soczewicą, papryką i pieczarkami. Bogata w składniki mineralne i dość niskokaloryczna.

  • 60 min

Składniki:

  • soczewica czerwona - 1 szk.
    pieczarki – 250 g
    papryka czerwona – 1 szt.
    filet z indyka – 250 g
    marchewka – 1 szt.
    pietruszka – 1/2 szt.
    cebula – 1 szt.
    czosnek – 3 ząbki
    czerwona pasta curry – 1 łyżeczka
    sól morska – 1/2 łyżeczki
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/4 łyżeczki
    oliwa – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicą, papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, a po chwili rozgnieciony czosnek i lekko podsmażyć. Dodać opłukane i pokrojone w sporą kostkę mięso i również podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę. Wlać wodę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
  • 2. Soczewicę bardzo dokładnie opłukać, kilka razy zmieniając wodę i dodać do garnka.
  • 3. Dodać sól do smaku, obrane i pokrojone pieczarki i dalej gotować na wolnym ogniu. Gdy mięso i warzywa będą miękkie dodać oczyszczoną i pokrojoną paprykę.
  • 4. Doprawić do smaku czerwoną pastą curry, świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Pieczarki Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

4.49 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zupa z pulpecikami, pieczarkami i papryką

To może cię zainteresować