Zupa z soczewicą, pieczarkami i cukinią

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna i sycąca zupa z dużą ilością warzyw i zdrową soczewicą. Inspiracją był przepis ze strony moimdaniem.pl.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 150 g zielonej soczewicy
    200 g niedużych pieczarek
    1 mała cukinia
    1 cebula
    1 korzeń pietruszki
    kawałek selera
    2 marchewki
    200 ml passaty pomidorowej
    3 łyżki oliwy
    ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty
    suszona bazylia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicą, pieczarkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuję bulion warzywny – pietruszkę, seler i marchewkę obieram, wkładam do garnka, zalewam 2 litrami wody, dodaję po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 2 listki laurowe. Wstawiam na mały ogień, kiedy bulion zacznie bulgotać (nie powinien mocno się gotować, tylko pyrkać) dodaję 1 płaską łyżkę soli i gotuję około 50-60 minut. Po ugotowaniu wyciągam wszystko z bulionu. Przestudzoną marchewkę kroję w kostkę. Cukinię kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do bulionu opłukaną soczewicę, gotuję przez 20 minut. W tym czasie obieram cebulę i kroję w kostkę, a pieczarki w grubsze plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę, jak się zeszkli dodaję pieczarki, mocno oprószam solą i pieprzem, usmażone dodaję do zupy pod koniec gotowania soczewicy. W tym samym czasie dodaję również passatę pomidorową, cukinię, marchewkę i pół łyżeczki suszonej bazylii. Gotuję jeszcze 10-15 minut. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować