ZUPA Z SELERA NACIOWEGO I PORA

4.5 (146 ocen)

  • 45 min

Pyszna, zdrowa zupa.

  • 45 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 4-6

    Składniki:
    500 g selera naciowego,
    3 małe marchewki,
    5 średnich ziemniaków,
    mała cebula,
    duży por,
    średnia pietruszka,
    około 1,2 l wody,
    mały jogurt naturalny,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    2 listki laurowe,
    curry,
    tymianek,
    sól,
    pieprz,
    5 jajek ugotowanych na twardo,
    1/2 pęczka pietruszki i szczypiorku,
    łyżka masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z selera naciowego i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieram. Pora, selera i pietruszkę kroję na kawałki, podsmażam na maśle z dodatkiem soli.
    Do garnka wkładam ziemniaki i marchewkę, dodaję podsmażone warzywa, zalewam wodą. Gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego, listków laurowych, soli i pieprzu.
    Z garnka wyjmuję ziemniaki oraz marchewkę, kroję w kostkę. Resztę składników miksuję.
    Jogurt hartuję odrobiną zupy, dokładnie mieszam, dodaję do garnka wraz z tymiankiem, curry i pokrojonymi warzywami. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
    Pietruszkę i szczypiorek siekam, trochę odkładam, resztę dodaję do zupy wraz z pokrojonymi jajkami, mieszam.
    Zupę przelewam do talerzy, posypuję pozostałą zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować