Tradycyjna zupa z suszonych grzybów to nieodzowne danie na wigilijnym stole. Dodatek białego wytrawnego wina przełamuje nieco jej smak a śmietanka sprawia że jest kremowa i delikatna w smaku.
Zupa z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy je i kroimy w paski. Bulion w którym gotowały się grzyby łączymy z pozostałym.
2.Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulkę aż będzie szklista.
3.Dodajemy grzyby i smażymy razem jeszcze około 3-4 minut. Grzyby z cebulką oprószamy mąką. Do zasmażki dodajemy szklankę wywaru. Całość przekładamy do wywaru warzywnego i gotujemy około 10 minut.
4.Śmietankę zahartowujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Dolewamy wino i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przejdą. Serwujemy z domowymi gwiazdkami.
Gwiazdki: mąkę wymieszać z maślanką i szczyptą soli. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wykrawać gwizdki. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić.
Komentarze