ZUPA Z SZYNKI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa ma wyjątkowy smak.

  • 40 min

Składniki:

  • • 10 dag wędzonego boczku (dodatkowo kilka cienkich plasterków boczku do dekoracji)
    • 3 łyżki mąki
    • 700 ml mleka
    • 15 dag szynki
    • 500 ml rosołu
    • 100 ml śmietanki
    • Słodka papryka, sól, pieprz
    • Natka pietruszki
    • 6 jajek

Zupa z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na połówki.
  • 2. Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na patelni. Następnie oprószyć mąką i zasmażyć na małym ogniu, aż skwarki i mąka zrumienią się na złoty kolor. Stale mieszając cienkim strumieniem dolać 2 szklanki mleka.
  • 3. Resztę mleka (200 ml) zmiksować z szynką, połączyć z rosołem. Następnie dolać do zupy i mieszając zagotować. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Zabielić śmietanką.
  • 4. Gotową zupę rozlać na talerze, udekorować plasterkami boczku podsmażonymi na suchej patelni, połówkami jajek i natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy