Zupa z pieczonego czosnku i z imbirem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Za oknem pierwsze przebłyski wiosny. A na moim stole nadal rozgrzewające i pożywne zupy – ponieważ podczas przesilenia wiosennego najłatwiej o przeziębienie

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 główki czosnku
    3 cebule
    1 por (biała część)
    1 litr warzywnego bulionu
    100 ml białego, wytrawnego wina
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 plaster świeżego imbiru
    100 ml słodkiej śmietanki 18 %
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa z pieczonego czosnku i z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Główkom czosnku ścinamy wierzch i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez 15 minut (aż czosnek będzie miękki). W tym czasie cebulę i por kroimy w piórka. Podsmażamy je na maśle. Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą, a wino odparuje. Wlewamy bulion i zagotowujemy.
  • 2. Do zupy wyciskamy upieczony czosnek oraz dodajemy posiekany imbir. Nadal gotujemy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem oraz kurkumą. Mieszamy. Podajemy z kleksami śmietanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować