Zupa z pieczonej dyni i ziamniaków

0 (0 ocen)

Gęsta i pyszna zupa sezonowa. Pieczone warzywa sprawiaja ze zupa ma niepowtarzalny smak i aromat.

Składniki:

  • 1,2-1,5 kg dyni ( u mnie hokkaido )
    3 ziemniaki
    1 duża marchewka
    oliwa z oliwek
    1l wywaru warzywnego
    zioła: tymianek, bazylia, oregano
    imbir mielony
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z pieczonej dyni i ziamniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie umyć, przekroić na pół i wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Pokroić w grube plastry i ułożyć skórką do dołu na balszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około godzinę.
  • 2. Marchewke obrać, pokroić w 1,5-2 cm plastry i ułożyć na blaszcze obok dyni. Skropić oliwą i posypać ziołami. Piec razem z dynią
  • 3. W miedzyczaise obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki i podgotować 10min.
  • 4. Podgotowane ziemniaki dodać do dyni i marchewki mniej wiecej w połowie czasu pieczenia.
  • 5. Upieczone warzywa odstawić do przestygniecia. Dynie obrać ze skóry, razem z ziemniakami i marchewką przełożyć do garnka i zalać bulionem tak aby zakrył całe warzywa. Chwilę gotować.
  • 6. Zupe blendujemy na gładką masę, dolewamy wywaru jesli zupa jest za gęsta. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem
  • 7. Krem z pieczonej dyni i ziamniaków podajemy z kleksem gęstej smietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Imbir Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować