Zupa z rydzów

4.46 (202 ocen)

Ta zupa powstała właściwie przypadkiem. Kupiliśmy rydze do usmażenia ( tak zrobione są pyszne) . Okazało się ze miały wyjątkowo długie ogonki. Ogonki obcięłam, zostawiłam też kilka główek. Nigdy wcześniej nie robiłam zupy rydzowej, okazała się naprawdę bardzo smaczna. Polecam!

Składniki:

  • ok 200 g rydzów
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    ok 180 g ziemniaków
    1 l bulionu lub wywaru warzywnego
    oliwa z oliwek
    śmietana 30%
    sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.46 (202 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z rydzów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rydze oczyścić , odciąć ogonki. Kapelusze pokroić w paski, ogonki rozdrobnić w blenderze.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  • 2. Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć cebulę aż trochę zmięknie. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
  • 3. W garnku zagotować wywar, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem i zblendowane nogi grzybów.
  • 4. Na patelnię po cebuli dodać łyżkę oliwy i trochę masła , wrzucić pokrojone rydze. Podsmażać przez ok 5 minut a następnie dorzucić do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami. Przykryć i gotować ok 20 min, do miękkości.
  • 5. Zdjąć z ognia, podawać polane łyżką śmietany i posypane pietruszką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Rydze Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować