Zupa z wontonami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Lekka zupa z wontonami, idealna na letni wieczór. Ta wersja czerpie oczywiście inspirację z kuchni azjatyckiej, jednak jest prosta w przygotowaniu i składa się z dostępnych ogólnie składników.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - rosół z kury: 1.5 litra
    - sos sojowy: 4 łyżki
    - ocet ryżowy: 2 łyżki
    - cukier trzcinowy: 1 łyżeczka
    - papryczka chili: 0.5 sztuki
    - pieczarki średniej wielkości: 10 sztuk
    - bok choy (chińska kapusta): 4 sztuki

    - mąka pszenna: 150 gramów
    - ciepła woda: 110 mililitrów
    - sól: 0.33 łyżeczki

    - mielona cielęcina: 300 gramów
    - cebula: 0.5 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - olej sezamowy: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z wontonami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto na pierożki – przesianą mąkę wymieszaj z wodą i solą. Zagnieć ciasto (aż będzie gładkie i elastyczne) i rozwałkuj je na cienkie płaty. Wycinaj kwadraty o boku ok. 9-10cm.
  • 2. Przygotuj nadzienie – cebulę i czosnek posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż go przez chwilę, a następnie dodaj mielone mięso cielęce, 2 łyżki sosu sojowego i olej sezamowy – wymieszaj składniki i smaż przez ok. 15 minut.
  • 3. Lekko przestudzone nadzienie nakładaj na wycięte kwadraty ciasta (ok. 1 czubata łyżeczka na 1 wonton) i sklejaj w sakiewki. Tuż przed podaniem zupy ugotuj wontony w osolonej wodzie – wrzucaj je na wrzątek i wyjmuj z wody chwilę po tym, jak wypłyną na powierzchnię.
  • 4. Podgrzewaj rosół z kury na wolnym ogniu, dodaj 2 łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, cukier trzcinowy i posiekaną papryczkę chili. Pieczarki pokrój w plastry i wrzuć do gotującego się wywaru. Całość gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Tuż przed podaniem dania, do wywaru dodaj pociętą na kawałki kapustę chińską. Zupę podawaj ze świeżo ugotowanymi wontonami.
  • 5. Uwaga: zupę możesz wzbogacić sezonowymi warzywami - może to być np. młoda marchew, pory, biała rzodkiew. Zamiast bok choy możesz też dodać świeże liście szpinaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować