Lekka zupa z wontonami, idealna na letni wieczór. Ta wersja czerpie oczywiście inspirację z kuchni azjatyckiej, jednak jest prosta w przygotowaniu i składa się z dostępnych ogólnie składników.
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
- rosół z kury: 1.5 litra
- sos sojowy: 4 łyżki
- ocet ryżowy: 2 łyżki
- cukier trzcinowy: 1 łyżeczka
- papryczka chili: 0.5 sztuki
- pieczarki średniej wielkości: 10 sztuk
- bok choy (chińska kapusta): 4 sztuki
Zupa z wontonami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto na pierożki – przesianą mąkę wymieszaj z wodą i solą. Zagnieć ciasto (aż będzie gładkie i elastyczne) i rozwałkuj je na cienkie płaty. Wycinaj kwadraty o boku ok. 9-10cm.
2.Przygotuj nadzienie – cebulę i czosnek posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż go przez chwilę, a następnie dodaj mielone mięso cielęce, 2 łyżki sosu sojowego i olej sezamowy – wymieszaj składniki i smaż przez ok. 15 minut.
3.Lekko przestudzone nadzienie nakładaj na wycięte kwadraty ciasta (ok. 1 czubata łyżeczka na 1 wonton) i sklejaj w sakiewki. Tuż przed podaniem zupy ugotuj wontony w osolonej wodzie – wrzucaj je na wrzątek i wyjmuj z wody chwilę po tym, jak wypłyną na powierzchnię.
4.Podgrzewaj rosół z kury na wolnym ogniu, dodaj 2 łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, cukier trzcinowy i posiekaną papryczkę chili. Pieczarki pokrój w plastry i wrzuć do gotującego się wywaru. Całość gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Tuż przed podaniem dania, do wywaru dodaj pociętą na kawałki kapustę chińską. Zupę podawaj ze świeżo ugotowanymi wontonami.
5.Uwaga: zupę możesz wzbogacić sezonowymi warzywami - może to być np. młoda marchew, pory, biała rzodkiew. Zamiast bok choy możesz też dodać świeże liście szpinaku.
Komentarze