Uwielbiam smak wędzonego kurczaka ,a w zupie z kaszą jest dla mnie idealny.
60 min
Składniki:
2 udka wędzone
100 g kaszy jęczmiennej
1,5 l bulionu warzywnego
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 papryczki (całe) chili peperoncini
2 ząbki czosnku
biała część pora
4 średnie marchewki
sól ,pieprz
Zupa z wędzonego kurczaka z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka zalewamy bulionem ,gotujemy je na wolnym ogniu przez 30 min od momentu wrzenia. Następnie je wyciągamy ,studzimy ,oddzielamy mięso od kości ,kroimy na mniejsze kawałki ,skórkę w małe paski ,ponownie dodajemy do wywaru wraz z liściem laurowym ,zielem angielskim , papryczkami ,posiekanym czosnkiem ,porem pokrojonym w krążki i marchewką pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa zrobią się al dente ,dodajemy opłukaną kaszę i gotujemy do jej miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze