Zupa z włoskiej kapusty

4.42 (189 ocen)

Syta i rozgrzewająca w jesienne dni smaczna zupa.

Składniki:

  • pół średniej głowy włoskiej kapusty
    200g podwędzanej kiełbasy
    2 średnie marchewki
    1 l rosołu o mięsno-jarzynowym smaku
    mała cebula
    2 ząbki czosnku
    kopiasta łyżeczka mąki
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    koperek
    sól, pieprz
    olej do smażenia







Wystaw ocenę:

4.42 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty odrzuć zielone, twarde liście i głąb. Resztę pokrój w cienkie paski, opłucz, odsącz na sicie.
  • 2. Kiełbasę pokrój w półtalarki i podsmaż na łyżce oleju. Dorzuć obrane i pokrojone w plasterki marchewki i trzymaj na niewielkim ogniu aż zmiękną.
  • 3. Na gorący rosół wrzuć kapustę, zeszklone warzywa wraz z kiełbasą, dodaj listki i ziele. Przypraw, zagotuj.
  • 4. Rozgrzej tłuszcz, dodaj ząbki czosnku, gdy zbrunatnieją - odrzuć, a na gorący tłuszcz wrzuć drobno posiekaną cebulę. Zasmaż mieszając przez minutę. Dodaj mąkę i nadal mieszając zasmaż razem aż się lekko zrumieni. Rozprowadż zasmażkę rosołem spod kapusty, zagotuj, dodaj do zupy. Całość wymieszaj.
  • 5. Po zdjęciu z ognia dodaj posiekany koperek. Zupę podawaj z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować