pół średniej głowy włoskiej kapusty
200g podwędzanej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 l rosołu o mięsno-jarzynowym smaku
mała cebula
2 ząbki czosnku
kopiasta łyżeczka mąki
3 ziarna ziela angielskiego
3 listki laurowe
koperek
sól, pieprz
olej do smażenia
Zupa z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty odrzuć zielone, twarde liście i głąb. Resztę pokrój w cienkie paski, opłucz, odsącz na sicie.
2.Kiełbasę pokrój w półtalarki i podsmaż na łyżce oleju. Dorzuć obrane i pokrojone w plasterki marchewki i trzymaj na niewielkim ogniu aż zmiękną.
3.Na gorący rosół wrzuć kapustę, zeszklone warzywa wraz z kiełbasą, dodaj listki i ziele. Przypraw, zagotuj.
4.Rozgrzej tłuszcz, dodaj ząbki czosnku, gdy zbrunatnieją - odrzuć, a na gorący tłuszcz wrzuć drobno posiekaną cebulę. Zasmaż mieszając przez minutę. Dodaj mąkę i nadal mieszając zasmaż razem aż się lekko zrumieni. Rozprowadż zasmażkę rosołem spod kapusty, zagotuj, dodaj do zupy. Całość wymieszaj.
5.Po zdjęciu z ognia dodaj posiekany koperek. Zupę podawaj z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.
Komentarze