Zupa z topinambura

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dzisiaj moja inwencja twórcza z topinamburem w roli głównej. Zapraszam na pyszną klarowną zupę o bardzo ciekawym smaku.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 skrzydełek z kurczaka
    3 litry wody
    3 marchewki
    2 pietruszki
    1/4 selera
    1 palona cebula
    2 ziela angielskie
    10 ziaren pieprzu czarnego
    500 g topinambura
    3 ząbki czosnku
    1/4 cukinii
    sól
    kasza manna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z topinambura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny. Teraz dodajemy włoszczyznę, cebulę i przyprawy, solimy. Gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy obranego topinambura i cukinię razem ze skórką pokrojoną w dużą kostkę oraz obrany czosnek. Gotujemy około 1 godziny. W międzyczasie przygotowujemy kaszę manna { na 0,5 litra wody dajemy 4 – 5 łyżek kaszy gotujemy około 3 minut cały czas mieszając }. Ugotowaną kaszę rozlewamy do głębokich talerzy. Czekamy aż zastygnie i kroimy w kostkę. Zupę przecedzamy przez sito i nalewamy do przygotowanych talerzy z kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kasza manna Topinambur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować