1,5 litra wywaru (może być z kostki )
dwa zielone ogórki ok.350-400 g
dwa serki topione (bez dodatków)
dwie łyżki śmietany 18%
kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
sól,biały pieprz
łyżka soku z cytryny
koperek
Zupa z zielonego ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki obieramy i ścieramy na tartce na grubych oczkach.Wywar zagotowujemy, wkładamy ogórki i gotujemy 5 minut.
Serki wkładamy do miseczki , dodajemy trochę wywaru , blendujemy i wlewamy do zupy.Mąkę mieszamy z odrobiną wody i ze śmietaną, dodajemy do zupy i chwilę gotujemy.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i sokiem z cytryny.
Najlepiej smakuje z grzankami czosnkowymi,obficie posypana koperkiem.
Porady
Amatorzy zup typu krem mogą zupkę zmiksować przed podaniem.Warto wtedy dodać więcej mąki (tak z pół łyżki), bo miksowana jest dużo rzadsza.
Komentarze