Zupa z zielonej soczewicy

4.5 (180 ocen)

  • 35 min

Najprostsza i najszybsza w przygotowaniu zupa z soczewicy. Idealnie rozgrzewa w chłodnie dni!

  • 35 min

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    1 średni ziemniak
    4 łyżki oliwy
    1-1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i marchewkę obieram. Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam, marchew ścieram na tarce na grubych oczkach. W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i czosnek, smażę chwilę aż się zeszklą, dodaję marchew, chwilę przesmażam razem. Wrzucam opłukana soczewicę, zalewam ciepłym bulionem, gotuję około 25 minut (aż soczewica będzie miękka). Ziemniaka obieram i kroję w mała kostkę, dodaję pod koniec gotowania (małym kawałkom ziemniaków wystarczy kilka minut, żeby były mięciutkie). Zupę doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nakładam, posypuję posiekana natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować