...prosta,smaczna,alternatywa dla tradycyjnej grochówki
50 min
Składniki:
składniki na duży garnek (6-8 litrów) :
- opakowanie zielonej soczewicy 350g,
- 2-3 marchewki,
- 2 cebule,
- kawałek selera,
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe (opcjonalnie),
- ziemniaki (nie za dużo żeby zupa nie była za gęsta),
- 1 laska dobrej kiełbasy typu "zwyczajna",
- 4-5 skrzydełek z kurczaka (może być również inne mięsiwo np. wędzone żeberka)
- przyprawy: wedle uznania,u mnie: sól,pieprz,suszona natka pietruszki,ziele angielskie,liście laurowe
Zupa z zielonej soczewicy a'la "grochówka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewice opłukać i w naczyniu zalać wrzątkiem na 4-5 minut,cebule drobno poszatkować,kiełbasę pokroić w grubą kostkę,marchew obrać,pokroić w drobne słupki,w garnku w którym będziemy gotować zupę podsmażyć na odrobinie oleju cebulę z kiełbasą,następnie dodać marchew,kawałek selera oraz odsączoną soczewice,wszystko wymieszać i jeszcze przez chwilę podsmażać,dodać skrzydełka (lub inna wkładkę mięsną),kilka ziarenek ziela angielskiego,listków laurowych oraz 2 ząbki czosnku i zalać wodą (około 3/4 wysokości garnka).
2.Gotować na małym ogniu przez 30-40 minut,w trakcie gotowania można opcjonalnie dodać 2 kostki rosołowe,na ostatnie 20 minut dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotową zupę doprawić wedle uznania np.suszoną natką pietruszki lub suszonym majerankiem.
Komentarze