Zupa z ziemniaczanym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.♥ Cebulę obierz przekrój na pół i połóż na zapalonym palniku. Niech się podpiecze, wręcz spali dzięki temu staremu sposobowi. Jeśli masz kuchenkę elektryczną, spróbuj podpiec cebulę w piekarniku lub na patelni z niewielką ilością oleju. Przełóż cebulę do garnka
♥ Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze części. To samo zrób z selerem i porem. Wszystko wrzuć do cebuli.
♥ Kapustę przekrój na mniejsze części, mogą być ćwiartki.
♥ Grzyby przekrój na połówki.
♥ Jabłko obierz, przekrój na 4 części. Nie trzeba usuwać ostrych środków.
♥ Wszystkie warzywa przełóż do garnka.
♥ Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i czosnek.
♥ Zalej obficie wodą, tak by całkiem przykryła warzywa (ok 2-3 litrów)
♥ Warzywa powinny się zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem, najmniej około 3 godzin. Niech cały ich smak warzyw przejdzie do wywaru.
♥ Po tym upływie czasu, przelej wywar przez sitko do mniejszego garnka. Zostaw warzywa na sitku, by cały wywar spłynął z nich do mniejszego naczynia. Warzywa powinny smakować jak papier, są nieużyteczne oczywiście można się uprzeć i zrobić z nich pasztet, lecz pozbawione są wszystkich witamin i całego smaku, który przeszedł do wywaru. Bez wyrzutów sumienia możesz je wyrzucić.
♥ I tak przygotowany mocny warzywny bulion jest już gotowy. Teraz dopraw go po swojemu solą i pieprzem.
2.♥ Ziemniaki obierz pokrój na mniejsze części i ugotuj na miękko.
♥ Odcedź ziemniaki i zgnieć ją drewnianą łopatką (łopatka?) na miazgę.
♥ Dodaj około 3-4 łyżki aromatycznej oliwy i około 2 łyżki mleka sojowego.
♥ Zioła i świeży szpinak drobno posiekaj. Dodaj do puree.
♥ Posól i popieprz wg uznania.
♥ Wszystko dokładnie wymieszaj.
♥ Rozlej podgrzaną zupę do talerzy. Na środku połóż sporą łygę ziemniaczanego puree. Posyp ziemniaki zgniecionymi w ręce orzechami.
Komentarze