Zupa z ziemniaczanym puree

4.5 (148 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Zupa o pięknym złotym kolorze i intensywnym smaku. Do tego ziemniaczane puree ze szpinakiem zerwanym spod okna. Jesiennie i smacznie.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • BULION:
    - marchewka: 2 sztuki
    - biała pietruszka: 2 sztuki
    - seler: 0.5 sztuki
    - mała kapusta włoska: 0.5 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - podgrzybki świeże: 4 sztuki
    - por: 1 sztuka
    - jabłko: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    PUREE:
    - ziemniaki: 7 sztuk
    - oliwa: 4 łyżki
    - mleko sojowe: 2 łyżki
    - świeży szpinak: 0.5 pęczka
    - igiełki rozmarynu: 1 szczypta
    - świeża bazylia: 0.5 pęczka
    - majeranek suszony: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z ziemniaczanym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ♥ Cebulę obierz przekrój na pół i połóż na zapalonym palniku. Niech się podpiecze, wręcz spali dzięki temu staremu sposobowi. Jeśli masz kuchenkę elektryczną, spróbuj podpiec cebulę w piekarniku lub na patelni z niewielką ilością oleju. Przełóż cebulę do garnka

    ♥ Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze części. To samo zrób z selerem i porem. Wszystko wrzuć do cebuli.

    ♥ Kapustę przekrój na mniejsze części, mogą być ćwiartki.

    ♥ Grzyby przekrój na połówki.

    ♥ Jabłko obierz, przekrój na 4 części. Nie trzeba usuwać ostrych środków.

    ♥ Wszystkie warzywa przełóż do garnka.

    ♥ Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i czosnek.

    ♥ Zalej obficie wodą, tak by całkiem przykryła warzywa (ok 2-3 litrów)

    ♥ Warzywa powinny się zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem, najmniej około 3 godzin. Niech cały ich smak warzyw przejdzie do wywaru.

    ♥ Po tym upływie czasu, przelej wywar przez sitko do mniejszego garnka. Zostaw warzywa na sitku, by cały wywar spłynął z nich do mniejszego naczynia. Warzywa powinny smakować jak papier, są nieużyteczne oczywiście można się uprzeć i zrobić z nich pasztet, lecz pozbawione są wszystkich witamin i całego smaku, który przeszedł do wywaru. Bez wyrzutów sumienia możesz je wyrzucić.

    ♥ I tak przygotowany mocny warzywny bulion jest już gotowy. Teraz dopraw go po swojemu solą i pieprzem.
  • 2. ♥ Ziemniaki obierz pokrój na mniejsze części i ugotuj na miękko.

    ♥ Odcedź ziemniaki i zgnieć ją drewnianą łopatką (łopatka?) na miazgę.

    ♥ Dodaj około 3-4 łyżki aromatycznej oliwy i około 2 łyżki mleka sojowego.

    ♥ Zioła i świeży szpinak drobno posiekaj. Dodaj do puree.

    ♥ Posól i popieprz wg uznania.

    ♥ Wszystko dokładnie wymieszaj.

    ♥ Rozlej podgrzaną zupę do talerzy. Na środku połóż sporą łygę ziemniaczanego puree. Posyp ziemniaki zgniecionymi w ręce orzechami.

    ♥ Znakomite
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować