Zupa "zalewajka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na duże kawałki. Marchewkę i pietruszkę również obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu.
2.KLUSKI LANE: w misce mieszamy mąkę, szczyptę soli i jajko, aby powstała jednolita masa trochę gęstsza niż śmietana. Gdy warzywa gotujące się w bulionie będą już miękkie, wlewamy cienkim strumieniem do garnka z zupą przygotowane ciasto na lane kluski, ciągle mieszając. Gotujemy ok. 3-4 minuty.
3.Kiełbasę kroimy w średniej grubości plasterki lub półplasterki. Wrzucamy ją na patelnię i podsmażamy na rumiano. Przekładamy ją do garnka z zupą. Dolewamy mleko, aby zupa się zabieliła oraz doprawiamy ją solą i pieprzem.
Komentarze