Zupa ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Klasyczna szybka Polska pomidorówka robiona jest z przecieru bądź soku z pomidorów. Natomiast ta o to jest ze świeżych zdrowych pomidorów które przypomni nam smak lata i ciepłych dni.

  • 3 godz.

Składniki:

  • -2,5-3 kg pomidorów

    -2 pęczki włoszczyzny

    -nogi kurczaka, skrzydelka, kości

    -2 cebule

    -3 zabki czosnku

    - 1/2 papryki

    -1/2 masła

    -sól

    -pieprz

    - jogurt grecki

Zupa ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy, myjemy z mięsem i zalewamy w garnku wodą. Gotujemy wywar 90 min.

    Na patelni przesmażamy cebule z czosnkiem i papryka oraz jednym pomidorem bądź suszonymi pomidorami. Z wywaru wyciągamy włoszczyznę i mięso (najlepiej przelać przez sito) i dodajemy podsmażone warzywa, gotujemy z 30 min.

    Pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni(redukcja soków) dodajemy do wywaru i gotujemy 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem, pietruszka.

Porady

Podajemy z greckim jogurtem lub lanymi kluseczkami. Pomidory możemy obrać ze skórki lub zblendowac z mniejsza ilością wywaru robiąc krem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy