Zupa ze świeżych pomidorów z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukałam, przekroiłam w stawie na dwie części, zalałam w rondlu zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia. Zdjęłam pianę, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, posoliłam do smaku i gotowałam na wolnym ogniu.
2.Włoszczyznę obrałam, opłukałam, dołożyłam do mięsa. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości.
3.Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
4.Pomidory pokroiłam w kostkę, cebulę obrałam, pokroiłam w plastry. Pomidory i cebulę podlałam w rondlu odrobiną wody, gotowałam razem kilka minut, gorące przetarłam przez gęste sito.
5.Wywar mięsny przecedziłam, połączyłam z przetartymi pomidorami.
6.Mąkę dokładnie rozprowadziłam w połowie szklanki zimnej wody, wlałam do zupy, doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i sproszkowaną papryką.
7.Zupę podałam bez zabielania z makaronem, posypaną natką pietruszki.
Komentarze