ZUPA ZIEMNIACZANA Z ZACIERKĄ

4.5 (199 ocen)

zupy lubi cała moja rodzina

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    Woda zawsze daje na oko
    O,5 kg kości wędzonych
    5 ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Ćwiartka selera
    Biała część pora
    2 cebula
    30 dag boczku wędzonego
    3 ząbki czosnku
    Natka pietruszki
    Przyprawa wegeta
    Soł
    Pieprz
    Ziele angielskie
    Liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana z zacierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wstawiamy wodę razem z kośćmi zielem angielskim , liściem laurowym i gotujemy do miękkości . W tym czasie obieramy ziemniaki i włoszczyznę , dokładnie myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę włoszczyznę ścieramy na tarce jarzynowej . Gdy mięso odchodzi od kości wyjmujemy je i wrzucamy ziemniaki i włoszczyznę z pokrojonym porem . Cebule kroimy w kostke tak samo boczek , smażymy na patelni dodajemy do zupy razem z obranym mięskiem z kości też je drobiej kroimy jeśli kawałki są za duże , jak ziemniaki są już miękkie wrzucamy gotową zacierkę gotujemy parę chwil i wyłączamy . Zupę doprawiamy przyprawami i czosnkiem . Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Porady

zupę trzeba często mieszać bo zacierka przywiera do dna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować