SKŁADNIKI:
Woda zawsze daje na oko
O,5 kg kości wędzonych
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
Ćwiartka selera
Biała część pora
2 cebula
30 dag boczku wędzonego
3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Przyprawa wegeta
Soł
Pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy
Zupa ziemniaczana z zacierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wstawiamy wodę razem z kośćmi zielem angielskim , liściem laurowym i gotujemy do miękkości . W tym czasie obieramy ziemniaki i włoszczyznę , dokładnie myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę włoszczyznę ścieramy na tarce jarzynowej . Gdy mięso odchodzi od kości wyjmujemy je i wrzucamy ziemniaki i włoszczyznę z pokrojonym porem . Cebule kroimy w kostke tak samo boczek , smażymy na patelni dodajemy do zupy razem z obranym mięskiem z kości też je drobiej kroimy jeśli kawałki są za duże , jak ziemniaki są już miękkie wrzucamy gotową zacierkę gotujemy parę chwil i wyłączamy . Zupę doprawiamy przyprawami i czosnkiem . Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Porady
zupę trzeba często mieszać bo zacierka przywiera do dna
Komentarze