Zupa ziemniaczano-jarzynowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zarówno dla dorosłych jak i dla całkiem małych dzieci.

  • 15 min

Składniki:

  • 40 dkg boczku wędzonego
    4 ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 seler
    1 por lub cebula
    1 łyżka mąki i 100 g margaryny

Zupa ziemniaczano-jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Zalać wodą – około 3-4 litry. Zagotować. Po zagotowaniu przyprawić vegetą lub kucharkiem.
  • 2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na mniejszych lub większych oczkach na tarce, dodać do zupy. Por lub cebulę drobno pokroić, dodać do zupy. Wszystko gotujemy aż składniki będą miękkie.
  • 3. Następnie na patelni roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę. Cały czas mieszając podsmażać aż do uzyskania złotego koloru. Następnie zasmażkę dodać do zupy. Zagotować.

Porady

Polecam tą zupę nie tylko dla dorosłych ale także dla małych dzieciaczków, którym są wprowadzane stałe dania. Wówczas zupę należy delikatnie przyprawić, a najlepiej w ogóle nie przyprawiać tylko zdać się na smak i aromat z warzyw. Nie trzeba dodawać zasmażki z mąki i margaryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy