Ziemniaki pieczone z rozmarynem smakują bosko.Idąc tym tropem przygotowałam aromatyczną zupę krem ziemniaczano-rozmarynową. Wiosną zasiałam mnóstwo ziół na balkonie,czas je zjeść...
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- ziemniaki: 50 dekagramów
- rozmaryn (świeży/gałązki): 2 sztuki
- rozmaryn suszony (zmielony): 1 łyżeczka
- śmietana (18% do zup): 3 łyżki
- por (biała i zielona część): 100 gramów
- seler (gałązki): 5 sztuk
- oliwa: 6 łyżek
- masło: 1 łyżka
- kostka bulionu (na wędzonym boczku lub na żeberkach): 1 sztuka
- pieprz (czarny/mielony): 0.5 łyżeczki
- majeranek: 0.5 łyżeczki
- pestki dyni: 3 łyżki
- cebula (biała/średniej wielkości): 1 sztuka
- woda: 700 mililitrów
Zupa ziemniaczano-rozmarynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać,drobno posiekać.Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę. Por i seler umyć,pokroić.Suszony rozmaryn zmielić w młynku lub dokładnie zetrzeć w moździerzu.
2.Cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie,zmniejszyć ogień,dusić 4 minuty.
3.Do 2 litrowego garnka wrzucić ziemniaki,cebulę,por,seler,rozmaryn,przyprawy i kostkę bulionową zagotować,zmniejszyć ogień,gotować 20 minut. Do zupy dodać masło i śmietanę,gotować jeszcze 5 minut.Ewentualnie doprawić solą.
4.Zupę zmiksować w blenderze. Podawać w miseczkach posypaną pestkami dyni.
Komentarze