Zupa ziemniaczano-soczewicowa z serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę wsypujemy do garnka, w którym będziemy gotować całą zupę, zalewamy wodą (niedużo, tylko tyle by wystarczyło do ugotowania soczewicy) i gotujemy do miękkości, następnie blendujemy (bez odlewania wody).
2.Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do soczewicy, zalewamy rosołem i gotujemy na niewielkim ogniu aż ziemniaki będą miękkie (około 20minut).
3.Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy wrzucamy cały serek topiony i go blendujemy (możemy też zblendować trochę ziemniaków, jeśli wolimy gęstsze zupy).
4.Zupę przyprawiamy i z serkiem gotujemy jeszcze około 5 minut.
Porady
By zupa była jeszcze bardziej sycąca, można podać ją z ugotowanym makaronem.
Komentarze